• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

Orwellova „Životinjska farma“ i „1984.“ u novom prijevodu!

14. 12. 2022.

Pročitajte kultne Orwellove romane Životinjska farma i 1984. u novom prijevodu Ivane Ostojčić!

U vrijeme kad je napisan, prije više od sedamdeset godina, roman 1984. predstavljao je zastrašujuću viziju budućnosti Georgea Orwella. Ali, iako je sama 1984. godina došla i prošla, njegova distopijska vizija svijeta danas je aktualnija nego ikad prije. Snaga ove knjige s protokom vremena samo se pojačava.

U romanu 1984., London je mračni grad u središtu totalitarne Oceanije, u kojoj se Misaona policija poput mračnog oblaka nadvija nad svakom sekundom života svojih stanovnika, kao tiha prijetnja njihovim životima i sigurnosti, a Partija vlada čvrstom rukom.

Jedno od najutjecajnijih, najhrabrijih, najprovokativnijih i najvažnijih djela svjetske književnosti, 1984. je zapanjujuće djelo u kojem je zamišljeni svijet prikazan toliko uvjerljivo do najmanjeg detalja da nam izaziva jezu.

Roman Životinjska farma napisan je kao odgovor na staljinistički Sovjetski Savez u kojem su vladali drugačiji principi od javno proklamirane slobode i jednakosti.

Vlastelinsku farmu preuzimaju iscrpljene, zlostavljane životinje. Pokretane gorućim idealizmom i upečatljivim sloganima, odlučile su stvoriti raj u kojem će vladati napredak, pravda i jednakost. No, na farmi se s vremenom ignorira dogovoreno uređenje. Tako je postavljena scena za jednu od najupečatljivijih satiričnih priča u povijesti književnosti – bajku za odrasle oštru poput britve koja bilježi evoluciju od revolucije protiv tiranije do podjednako strašnog totalitarizma.

Najpoznatije Orwellove romane u novom ruhu pronađite na shop.egmont.hr