• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

Preživite tinejdžersko odrastanje uz knjigu “Tinejdžerski mozak”!

02. 02. 2022.

Saznajte kako napokon razumijeti svog tinejdžera!

Preživite tinejdžersko odrastanje

uz knjigu “Tinejdžerski mozak”, Dr. Frances E, Jensen i Amy Ellis Nut

 

Stiže hit knjiga koja će konačno roditeljima olakšati preživljavanje tinejdžerskog odrastanja! Knjiga „Tinejdžerski mozak“ donosi jasnu analizu znanstvenih istraživanja i sažetak zaključaka o funkcioniranju tinejdžerskog mozga koji će svakom roditelju pomoći razumijeti izluđujuće ponašanje njegovog tinejdžera. Dugo se vjerovalo da je tinejdžerski mozak sličan mozgu odraslih te da mu samo nedostaje zrelosti, no stvarnost je sasvim drugačija. U posljednjih nekoliko desetljeća brojna su istraživanja financirana i provedena s ciljem proučavanja mozga novorođenčeta i djece do šest godina, pod geslom: “Prvih šest je najvažnijih.” Znatni resursi uložili su se i u proučavanje mozga odraslih osoba, kako bi se bolje razumijele bolesti poput Alzheimerove. Tinejdžerski mozak ostao je u velikoj mjeri zanemaren.

 

Oaj bestseler New York Timesa donosi posljednja saznanja iz neurologije i neuroznanosti te predstavlja sasvim nove zaključke o mozgu tinejdžera. Istraživanja tinejdžerskog mozka tijekom posljednjeg desetljeća pokazala su zapanjujuće rezultate i otkrila da tinejdžerske godine obuhvaćaju presudno važne stadije razvoja te da tinejdžerima i mladim ljudima treba mnogo više razumijevanja i potpore tijekom tog turbulentnog razdoblja. Mozak nije statičan organ. Neprestano se mijenja i s godinama raste, a jedno od njegovih najdramatičnijih razdoblja razvoja i promjene je upravo tijekom tinejdžerskih godina, kada stječe nove sposobnosti i rapidno usvaja znanja.

 

Osim rezultata znanstvenih istraživanja, ugledna neurologinja i samohrana majka dvaju dječaka Frances E. Jensen, donosi i svoje osobne anegdote kao liječnice i majke. „Tinejdžerski mozak“ nudi brojne praktične savjete za odrasle i tinejdžere koji se pokušavaju snaći u zagonetnom i čudesnom svijetu adolescentske biologije. Kao što autorica navodi, ”tinejdžerska dob ima jedinstvene ranjivosti, ali i sposobnost korištenja iznimnih vrlina koje blijede s ulaskom u odraslu dob”, stoga treba znati kako te sposobnosti i vrline iskoristiti. Također je važno znati prepoznati i rane znakove upozorenja te usmjeriti svog tinejdžera u pravom smjeru, u čemu će vam ova knjiga pomoći.

 

Ovo dobro napisano, razumljivo djelo roditeljima će pružiti potporu i pomoć pri razumijevanju postupaka svoje gotovo odrasle djece, a usto će im omogućiti da s njima održe čvrste i zdrave veze.

-Publishers Weekly

 

U trenucima krajnjeg očaja, roditelji mogu pomisliti da nešto nije u redu s mozgom njihovih tinejdžera. Prema nedavnim knjigama o adolescenciji, izgleda da su u pravu.

-Elizabeth Kolbert, The New Yorker

 

Izvrstan spoj znanstvenih činjenica i dobrog roditeljstva.

-New York Times Book Review

 

 

O autoricama:

Frances E. Jensen, dr. med., profesorica neurologije, pročelnica je Odsjeka za neurologiju Medicinske škole Perelman pri Sveučilištu Pennsylvanije. Ujedno je zagovornica svjesnosti o istraživanjima mozga te je održala mnoge javne govore i dala mnoge doprinose medijima, uključujući TEDMED govor; mnogi od tih govora vezani su uz razvoj adolescentskog mozga, uz njegove jedinstvene vrline i ranjivosti te njihove učinke na medicinska, društvena i obrazovna pitanja jedinstveno svojstvena tinejdžerima i mladim odraslim osobama.

 

Amy Ellis Nutt znanstvena je novinarka u Washington Postu i spisateljica. Dobitnica je Pulitzerove nagrade za istaknuti članak 2011. godine, a 2009. godine bila je finalistica u kategoriji istaknutog članka. Njezina knjiga Shadows Bright as Glass: The Remarkable Story of One Man’s Journey from Brain Trauma to Artistic Triumph objavljena je 2011. godine u izdanju kuće Free Press.

 

Prijevod potpisuje Aleksandra Barlović.

 

Knjiga „Tinejdžerski mozak“ u izdanju Egmontove biblioteke Puls dostupna je u pretprodaji uz 10% popusta na shop.egmont.hr, a od 8. veljače i u svim knjižarama po cijeni od 129 kn.