• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

Dirljivi roman koji će vas natjerati na razmišljanje

02. 04. 2021.

Prije nego što se kava ohladi 

Koliko vam se puta dogodilo da ste nakon određenog sastanka ili rastanka, tek kasnije shvatili što ste trebali reći? I koliko puta ste poželjeli dobiti drugu priliku, a nikada ju niste dobili? Prije nego što se kava ohladi japanski je hit roman autora Toshikazua Kawaguchija upravo o propuštenim prilikama i drugim šansama, koji istražuje prastaro pitanje: Što biste promijenili da možete putovati u prošlost, još važnije, koga biste željeli susresti, možda posljednji put?

 

Funicula Funicula je neobičan tokijski kafić koji se nalazi u maloj neuglednoj uličici i već stotinu godina poslužuje pažljivo kuhanu kavu. Ali, ovaj kafić nudi kupcima jednu jedinstvenu uslugu: priliku za putovanje u prošlost. No, pravila su stroga.

 

Tko god poželi putovati kroz vrijeme, mora se pridržavati pravila, inače će zauvijek ostati duh u kutu kafića. Najvažnije pravilo je da vremenski putnici moraju sjediti na točno određenim sjedalima i moraju se vratiti u sadašnjost prije nego što se kava ohladi.

 

Kroz roman upoznajemo ljude u četirima arhetipskim odnosima - djevojku koja se želi suočiti s partnerom koji ju je ostavio, ženu čiji je suprug izgubio sjećanje zbog Alzheimerove bolesti, djevojku koja godinama nije razgovarala s mlađom sestrom i majku koja želi upoznati svoju kćer.

 

Tema ovog dirljivog romana manje je putovanje kroz vrijeme, a više priča o običnim ljudima koji griješe, o ljubavi i, ne o gubitku, već o izgubljenoj prilici da se pogreške isprave. Iako ova knjiga možda izgleda kao bajka ona nam, između ostaloga, poručuje da ništa ne odlažemo za sutra, da sve obavimo odmah i sad i da to ne traje duže nego što kavi treba da se ohladi. U protivnom ćemo dugo žaliti za propuštenim prilikama koje su nam označile život. A čarobnih kafića nema baš na svakom uglu…

 

Sjajna priča o ljudskim odnosima, propuštenim prilikama i vječnoj snazi ljubavi. -  The Gryphon

 

Knjiga Prije nego što se kava ohladi u izdanju Egmontove biblioteke Puls dostupna je u svim knjižarama i na shop.egmont.hr po cijeni od 99 kn.