• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

Angelin prah – Pulitzerom nagrađen klasik koji se ne zaboravlja

08. 02. 2021.

Bezvremenska priča o životu, obitelji, odrastanju i nadi u bolje sutra

 

U izdanju Egmontove biblioteke Puls, u prijevodu Zlatka Crnkovića, izašla je knjiga Angelin prah, bezvremenska priča o životu, obitelji, odrastanju i nadi u bolje sutra. Ubrzo nakon njenog izdavanja nagrađena je Pulitzerovom nagradom za autobiografiju. Osim prestižne nagrade, knjiga je osvojila i kritiku i publiku te je u samo 20-ak godina postojanja stekla status jednog od najpoznatijih svjetskih suvremenih klasika.

Knjiga, prema kojoj je snimljen i istoimeni film, donosi priču o obitelji McCourt u jeku gospodarske krize prije Drugog svjetskog rata. Vrijedna Angela i neodgovorni pijanica Malachy vraćaju se sa svojom djecom iz Amerike u Irsku u nadi da će u domovini pronaći bolje uvjete za život. Nažalost, Malachy, glava obitelji, ne uspijeva svojoj ženi i djeci osigurati život kakvom su se nadali, stoga obitelj preživljava u siromaštvu.

Frank McCourt uspio je postići ono što tek rijetkima uspije. U tmurnu i tešku temu borbe za dostojan život siromašnih irskih imigranata s lakoćom je unio dašak vedrine i crnog humora. Cijela je priča ispričana u prvom licu iz perspektive nestašnog dječaka Franka, sina Angele i Malachyja, koji na početku priče ima četiri godine, da bi na kraju dosegao punoljetnost.

Jednostavnost i lakoća kojom autor prepričava najteže trenutke svog života, na način da je i najbolnije stranice nemoguće prestati čitati, ono je što ovu knjigu čini posebnom. Autor nepretenciozno i iskreno piše o bolnim temama, smrti, neimaštini i borbi jedne obitelji, a posebice majke, baš onako kako na svijet gleda dječak, neopterećeno i pomalo naivno.

Autor za svoj težak život, baš poput djeteta, ne optužuje nikoga, priča je lišena mržnje i ogorčenosti. Od početka do kraja pisana je koncentrirano, dinamičnim i jedinstvenim stilom koji čitatelja zvodljivo uvlači u zbivanja na način da čitatelj duboko suosjeća s autorom, s njim plače i s njim se od srca smije.

Angelin prah je istinita priča o autorovom životu i odrastanju kojoj vrijeme ne može ništa. To je knjiga koja je uvijek važna i koja se uvijek traži. Jedna od onih koje pročitate u knjižnici pa ju poželite kupiti i zadržati kod sebe ili nekome pokloniti. To je priča za sve generacije, od tinejdžera do baka i djedova. To je knjiga koja vraća optimizam i koja vas uči da ništa ne traje vječno, ni dobro, ali ni loše.

 

Knjigu možete pronaći po cijeni od 119 kn u svim knjižarama i na shop.egmont.hr