• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

SVE SMO POKUŠALI! Kako bez muke i sukoba proživjeti sve djetetove ispade protivljenja, plača i bijesa.

16. 03. 2020.

Kako bez muke i sukoba proživjeti razdoblje od djetetove 1. do 5. godine

“Radi baš ono što sam mu upravo zabranila i još me gleda u oči”. Ukoliko imate malo dijete vjerojatno ste se zatekli već nekoliko puta kako nekome, misleći na svoje dijete, izgovarate ovu rečenicu. Ova rečenica, koju roditelji često u nevjerici izgovaraju, je već toliko rasprostranjena i učestala među roditeljima da je zaslužila mjesto naslova u jednom od poglavlja knjige “Sve smo pokušali”, francuske psihologinje Isabelle Filliozat.

“Sve smo pokušali” je priručnik za roditelje s vrijednim savjetima o tome kako bez muke i sukoba preživjeti razdoblje od djetetove 1. do 5. godine, te kako na tom turbulentnom putovanju zvanom roditeljstvo prebroditi sve djetetove ispade protivljenja, plača i bijesa.

Autorica priručnika vješto spaja svoja vlastita majčinska iskustva, uobičajene probleme roditelja, najnovija neuroznanstvena otkrića o razvoju dječjeg mozga te objašnjenja iz moderne psihologije.

Međutim, autorica  upozorava i na to da roditelji često donose ishitrene zaključke i očekuju da je rješenje njihovih problema univerzalno. Tijekom jedne od autoričinih konferencija jedna je majka zatražila mikrofon i upitala: “Kako reagirati na ispade bijesa trogodišnjaka?”, što je, kako autorica ističe, uobičajeno roditeljsko pitanje. No, odgovor je da ne postoji univerzalan način za rješavanje ispada bijesa trogodišnjaka jer ne postoji niti univerzalan razlog zbog kojeg je dijete bijesno. Dječji bijes svaki put može izazvati nešto drugo i po tom pitanju djeca nisu puno drugačija od odraslih. Jedina je razlika ta što su odrasli naučili primjereno izražavati svoje emocije, dok djecu to tek trebaju naučiti roditelji.

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama i u Egmontovom web-shopu: shop.egmont.hr po cijeni od 99 kuna.