• facebook
  • instagram
  • e-mail
  • privacy
search

Novosti

U knjizi “Fontana mladosti” pročitajte sve o autofagiji – tajni pomlađivanja i dugog života

29. 11. 2019.

 

U našoj biblioteci od ovog mjeseca možete otkriti tajnoviti proces za otključavanje eliksira života. Međutim, vjerojatno ćete se iznenaditi kad vam kažemo da po eliksir života na morate krenuti na kraj svijeta, već se on nalazi u vašem vlastitom tijelu, kvaka je samo u tome kako ga otključati. Tajna vitalnosti i dugog života leži u posebnoj metodi prehrane koju od drevnih vremena poznaju mnoge svjetske kulture, a koju danas prakticiraju čak i svjetski poznate zvijezde poput manekenke Mirande Kerr, Beyonce te vječno mlade Jennifer Aniston.

Njihova tajna za očuvanje lijepog izgleda i vitalnosti je u intervalnom postu. Najvažnija karika ove posebne vrste posta leži u procesu autofagije, tisućama godina čuvanom evolucijskom procesu u našem tijelu koji je zasluženu pažnju dobio tek u zadnjih nekoliko godina.

Pojava autofagije je prvi put zamijećena u pokusima na štakorima šezdesetih godina prošlog stoljeća, no zanimanje svjetske javnosti je pridobila 2016. godine, kad je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića mehanizama autofagije u ljudskom tijelu. “Autofagija je dugo zanemarivana pri proučavanju procesa starenja – propustilo se zamijetiti njezin značaj u regeneraciji stanica. U posljednjih smo deset godina saznali da post ne samo da nije štetan za metabolizam i organizam kao što se prije smatralo, nego upravo suprotno, da je izuzetno zdrav. Došlo je do promjene paradigme.” – tvrdi dr. med. Thomas Pieber, predstojnik Sveučilišne klinike za internu medicinu na Medicinskom fakultetu u Grazu u Austriji.

Kako potaknuti autofagiju - niz metaboličkih procesa kojima možete regenerirati svoje stanice, sačuvati zdravlje, a pritom i mršaviti, možete pročitati u knjizi “Fontana mladosti”, koja donosi znanstveno utemeljena objašnjenja te niz praktičnih savjeta o ovom svjetski popularnom režimu prehrane.